Einführung

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Γένεση της Σύμβασης του Aarhus

 

Η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) εγκρίθηκε στις 25 Ιουνίου 1998 στη δανική πόλη Aarhus κατά την τέταρτη υπουργική διάσκεψη στο πλαίσιο της διαδικασίας «Περιβάλλον για την Ευρώπη». Τέθηκε σε ισχύ στις 30 Οκτωβρίου 2001. Η Σύμβαση του Aarhus θεσπίζει ορισμένα δικαιώματα του κοινού (ιδιωτών και ενώσεών τους) όσον αφορά το περιβάλλον και επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του κοινού και των δημόσιων αρχών. Επιπλέον, συνδέει την προστασία του περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υιοθετώντας προσέγγιση βασισμένη στα δικαιώματα και επισημαίνοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή όλων των πολιτών και των κυβερνήσεων.

Από τον Ιανουάριο του 2019, διαθέτει 47 συμβαλλόμενα μέρη, 46 κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα κράτη που επικύρωσαν τη Σύμβαση βρίσκονται στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Η ΕΕ έχει αρχίσει να εφαρμόζει στη νομοθεσία αρχές τύπου Aarhus, ιδίως την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ). Τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης υποχρεούνται να θεσπίσουν τις αναγκαίες διατάξεις ώστε οι δημόσιες αρχές (σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο) να συμβάλουν στην επίτευξη των εν λόγω δικαιωμάτων.

Η Σύμβαση περιλαμβάνει 3 βασικούς «πυλώνες»: την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.